NAMIZNOTENIŠKI KLUB SOBOTA MURSKA SOBOTA, Murska Sobota

Osnovne informacijeKje smoKontakt


NAMIZNOTENIŠKI KLUB SOBOTA MURSKA SOBOTA

NAMIZNOTENIŠKI KLUB SOBOTA MURSKA SOBOTA

Osnovne informacije

NAMIZNOTENIŠKI KLUB SOBOTA MURSKA SOBOTA
Mladinska ulica 3
9000 Murska Sobota
Pomurska regija, Slovenija

Mob: (041) 918 743

Dejavnost (SKD 2008):
R93.120 Dejavnost športnih klubov

Ključna oseba: Mitja Županek
Registrski organ: Upravna enota Murska Sobota
Leto ustanovitve: 1965.
Matična številka: 5209412000

Davčna številka: 43527507
IBAN:
SI56 6100 0001 1762 858 - Delavska hranilnica
Velikost: mikro
Ključne besede (oznake, tagi): namizni tenis, namiznoteniški klub sobota

Datum spremembe podatkov 2021-04-07

Izpolnite, uredite ali obrišite podatke o NAMIZNOTENIŠKI KLUB SOBOTA MURSKA SOBOTA

O nas

Pionir namiznoteniške igre v Murski Soboti je bil dr. Janez Nemec in je v biltenu ob 20. obletnici NTK Sobota postregel s svojimi spomini o začetkih namiznega tenisa ( ping-ponga ) v Murski Soboti.
Takole je obujal spomine :
Pingpong niso začeli igrati prvi Ljubljančani leta 1926, temveč so v Murski Soboti že leta 1924 več ali manj organizirano igrali ping-pong, ki je počasi prehajal, po organizacijski obliki in tudi po znanju igralcev v namizni tenis. Tako sta se že leta 1926 brata Nemec udeležila namiznoteniškega turnirja v mestu Körmend na Madžarskem in zasedla v igri dvojic 2. mesto, v igri posameznikov pa 4. in 5. mesto. Prav tu sta prevzela tudi »penholder« držo loparja.
Že od leta 1926 so igrali v Murski Soboti dober tekmovalni namizni tenis. Sobota se je od tega leta večkrat srečevala v moštvenih dvobojih z igralci Čakovca, Radkersburga, Ptuja, Varaždina in tudi Lendave.
Tekmovalni namizni tenis se je v Murski Soboti hitro razvijal. Leta 1928 je prišlo v Čakovcu do dvoboja med dvema najmočnejšima središčema namiznega tenisa v zahodnem delu Jugoslavije – Čakovcem in Mursko Soboto. V tem dvoboju je zmagala Murska Sobota ( Mura ) z 9:7, čeprav je pri Čakovcu takrat igral reprezentant in prvak Zagreba Legenstein; oba brata Nemec sta ga premagala z 2:0. Soboški namizni tenis je bil v tem času že na tako visoki ravni, da je prišel za nekaj dni v Mursko Soboto celo Viktor Barna – večkratni svetovni prvak; ta je imel z domačimi igralci nekaj propagandnih nastopov. Prav rezultati teh propagandnih nastopov so pokazali, da soboški namizni tenis ni mnogo zaostajal za takratno svetovno elito.
Koncem leta 1929 je bil prvi večji in kakovostni namiznoteniški turnir v Jugoslaviji; prireditelj je bilo zagrebško železničarsko ŠD. Tu so se prvič resneje spopadli igralci vzhodnega in zahodnega dela naše države. V igri posameznikov je J. Nemec zasedel 2. mesto, premagal ga je Klanber iz Osijeka s 3:1.
Po tem turnirju so ustanovili v Zagrebu Medklubski odbor za namizni tenis. Soboška Mura je bila med ustanovitelji tega odbora in je imela v odboru tudi svojega zastopnika. Ta odbor je pozneje prerasel v namiznoteniško zvezo Jugoslavije.
Leta 1930 so v Murski Soboti priredili prvo uradno tekmovanje za prvenstvo Jugoslavije. Na tem turnirju so se zbrali vsi najboljši igralci Jugoslavije. Prvenstveno tekmovanje je potekalo od prvega do zadnjega dne v znamenju borbe med igralci Murske Sobote in Sombora. Pri Somboru so takrat igrali St. Maksimovič, Mayer, Steiner in Hexner, ki so bili dolga leta steber našega namiznega tenisa. Moštveno tekmovanje se je končalo z zmago Sombora ( Sombor : Mura 5:0 ), pri posameznikih ( moških ) je zmagal Janez Nemec, v igri dvojic sta zmagala brata Nemec, v igri mešanih dvojic Sobočana J. Nemec – Jonaševa in pri ženskah posamezno Legen-Šteinova iz Čakovca, ki je bila prav tako rojena v Murski Soboti.
Koncem leta 1930 ali v začetku 1931 je Mura prvič gostovala v Ljubljani. Leta 1931 je Ilirija priredila prvo uradno tekmovanje za prvenstvo Slovenije ( takrat Dravske banovine ), na katerem so pobrali vsa prva mesta Sobočani; moški posamezno J. Nemec pred L. Nemcem; moški dvojice brata Nemec; ženske posamezno Kardoševa; mešane dvojice J. Nemec in Jonaševa. Na tem turnirju se je pojavila nova generacija igralcev iz Ljubljane; ta je kasneje dosegla lepe uspehe.
Odslej je začela tudi Ljubljana dobivati v jugoslovanskem namiznem tenisu svojo vlogo, pozneje pa je prevzela celo vodilno vlogo v državi. Nekateri soboški igralci ( L. Nemec in Horvat ) so se priključili ljubljanskim klubom. Igralci Murske Sobote (Mura) so igrali v državni reprezentanci tudi na tekmovanjih za svetovna prvenstva. J. Nemec je leta 1932 igral v Pragi; L. Nemec leta 1934 v Bedenu pri Dunaju. Razen tega so v letih 1929 – 1934 dosegli doma in v tujini zelo ugodne tekmovalne uspehe.
Brata Nemec, brata Nadai in Valy so leta 1928 odigrali že zgoraj omenjeni dvoboj v Čakovcu in je to prvi uradni dvoboj slovenskih igralcev. Zato si je Namiznoteniška zveza Slovenije izbrala leto 1928, kot uradni začetek namiznega tenisa v Sloveniji.

Reference

Izpolnite, uredite ali obrišite podatke o NAMIZNOTENIŠKI KLUB SOBOTA MURSKA SOBOTA

Storitve in izdelki (dejavnosti)

Dejavnost po SKD 2008:
R93.120 Dejavnost športnih klubov

Pretežne dejavnosti:
  • Storitve

Kje smo?

Kontaktirajte NAMIZNOTENIŠKI KLUB SOBOTA MURSKA SOBOTA

Kontaktirajte NAMIZNOTENIŠKI KLUB SOBOTA MURSKA SOBOTA po elektronski pošti tako da izpolnite ta obrazec.